Sprekers congres Zorgonderwijs vernieuwers

Paul Kirschner
Universiteitshoogleraar en hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit


Paul A. Kirschner is Universiteitshoogleraar en hoogleraar Onderwijspsychologie aan de Open Universiteit. Hij is ook Visiting Professor Onderwijs met een leerstoel in Leren en Interactie in de Lerarenopleiding aan Oulu University (Finland) waar hij ook een Eredoctoraat heeft (doctor honoris causa). Hij is een internationaal erkende expert op zijn gebied met meer dan 350 wetenschappelijke publicaties. Hij heeft zitting gehad in de Onderwijsraad in de periode 2000-2004 en is lid van de Wetenschappelijk Technische Raad van SURF.

Hij schrijft regelmatig voor Didactief (de kolom KirschnerKiest over wat docenten kunnen met wetenschappelijke resultaten). Hij is hoofdauteur van het boek Op de schouders van reuzen (ook gratis verkrijgbaar op ww.opdeschoudersvanreuzen.nl) en medeauteur van het twee boeken over mythes in het onderwijs Jongens zijn slimmer dan meisjes XL en Juffen zijn toffer dan meesters. Hij wordt gezien als expert op veel gebieden en vooral het ontwerpen van effectief, efficiënt en bevredigend onderwijs, computerondersteund samenwerkend leren (CSCL), mediagebruik in het onderwijs en het verwerven van complex cognitieve vaardigheden.

Dirk Megens
Hybride docent (verpleegkundig) rekenen


Dirk Megens is docent (verpleegkundig) rekenen en economie. Sinds 2010 staat hij voor de klas op het MBO. In 2013 is hij begonnen, op verzoek van studenten, met het opnemen van zijn rekenuitleg. Hierdoor is hij online beter bekend geworden als ‘Meneer Megens’.

Dirk is een veel gevraagd spreker op het gebied van (Verpleegkundig) Rekenen. Ook wordt hij vaak gevraagd om te spreken over de rol van video binnen (zorg)onderwijs, gepersonaliseerd leren en Leven Lang Ontwikkelen. In 2019 werd hij uitgeroepen tot Leraar van het Jaar in de categorie MBO.

Miram Boer
Manager AVL Academie (Antoni van Leeuwenboek)


Miriam Boer is manager van de AVL Academie (Antoni van Leeuwenhoek), onderzoek op het gebied van leren, één van de auteurs van het Groot Werkvormenboek voor de Zorg en oprichter van de Leerpoli. Ze heeft en miste: leren in de zorg nog leuker, effectiever en efficiënter maken. 

Mia Wessels
Arts en oprichter van Metanoia 


Mia Wessels, MD MSc, werkt als arts op de spoedeisende hulp en als coach. Tijdens haar studententijd verwonderde zij zich over de werkcultuur en leerklimaat binnen de zorg en richtte De Jonge Dokter op, een stichting die het onbespreekbare bespreekbaar maakt. Zij organiseren het jaarlijkse Foutenfestival, waarin fouten maken genormaliseerd wordt. Naar een flink mountainbike ongeluk verdiepte ze toenemend in persoonlijke ontwikkeling en de relatie tussen emotioneel (on)welbevinden en fysieke ziekten. Zij richtte Metanoia op, een community voor zorgverleners die voelen dat het anders kan. Deze community ondersteunt zorgverleners die deel uit willen maken van de transitie naar een zorgsysteem gebaseerd op gezondheid in plaats van ziekte. Tevens is de host van de podcast Humanizing Healthcare.

Kjell Lutz
Dagvoorzitter


Meer informatie volgt.